Maatilojen varautumisen työkalut
Käytännön työkaluja maatalousyrittäjille avuksi riskinhallinnan ja varautumisen kehittämiseen.
Maavaran tausta ja tavoitteet
Maatilojen varautumisen työkalut –hanke oli Savonia ammattikorkeakoulun ja sen yhteistyökumppaneiden hanke, jonka tavoitteena oli lisätä maatiloilla toimivien yrittäjien ja työntekijöiden osaamista varautumiseen liittyvissä asioissa, sekä ottaa varautuminen osaksi päivittäistä työskentelyä maatiloilla.
Hankkeen tavoitteena oli luoda viljelijöille maksuton toimintamalli, jonka avulla yrittäjä voi tehdä varautumissuunnitelman omalle tilalleen.
Hankkeessa haluttiin luoda konkreettisia apuvälineitä maatiloille varautumisen kehittämisen tueksi, joita maatiloilla on helppo käyttää ja päivittää myöhemmin.
Maavara -hankkeen toimija oli Savonia ammattikorkeakoulu ja hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, LähiTapiola, MTK-Pohjois-Savo ry, Luoteis-Savon maaseutupalvelut, Sydän-Savon Maaseutupalvelut ja Ylä-Savon Maaseutupalvelut.
Hankkeen toiminta-aika oli 1.1.12.2021 – 30.6.2022. ja hankkeen rahoittajana toimi Ely-Keskus Pohjois-Savo.
Maavara-hankkeessa tehtyä työtä on jatkettu hankkeen päättymisen jälkeen erilaisissa koulutuksissa ja maatiloille suunnatussa neuvonnassa. Maavara -hankkeen materiaalien kehitystä ja tiedon välitystä riskinhallinnasta jatkavat vuonna 2024 Tulevaisuuden maatila -hanke ja Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään (ARMAS)-hanke.
Maavaran kehitys jatkuu
Tulevaisuuden maatila -hankkeessa
Hankkeen toiminta-aika: 1.10.2023-31.12.2025
Tulevaisuuden maatila –hankkeen tavoitteena on maatalouden toimintaedellytysten varmistaminen ja tehokkuuden kehittäminen. Hankkeen tavoitteena on tarkastella maatalouden kannattavuutta ja kestävyyttä uusien datajohtamisen työkalujen ja toimintamallien kautta. Lisäksi tavoitteena on kerätä ja välittää tietoa maatalouden rakennemuutoksen eri ulottuvuuksista ja tuoda reilun datatalouden osaamista sekä uusia liiketoimintamalleja yrittäjille. Hankkeen tavoitteena on myös kehittää Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen oppimisympäristöä alan living lab ympäristöksi ja esimerkiksi mallintaa sen dataa.
Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä:
Tulevaisuuden maatila –hankkeella edistetään maatiloja varautumaan tulevaisuuden haasteisiin. Hankkeessa tuotetaan konkreettista sekä arkikäyttöistä kannattavuutta ja työturvallisuutta lisäävää tietoa alkutuotannon yritysten ja -niitä tukevien organisaatioiden sekä oppilaitosten käyttöön. Lisäksi tarkennetaan maatilojen tulevaisuuskuvaa maakuntatasolla tuoden kansallisia ja kansainvälisiä näkymiä vertailupohjaksi. Hanke osallistaa aktiivisia maatalousyrittäjiä kuvaamaan ja raportoimaan toiminnastaan entistä vastuullisemmin ja toiminnan kestävyys moniulotteisesti kuvaten.

Maavaran kehitys jatkuu Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään (ARMAS) hankeessa
Hankkeen toiminta-aika: 9/2024-12/2027
Hankkeen päätavoite on vahvistaa maaseudun ja ruokajärjestelmän toimijoiden osaamista ja kehittää Suomen ruokajärjestelmän huoltovarmuutta, resilienssiä (eli muutosjoustavuutta) ja ilmastoviisautta. Keinoina ovat tiedonvälitys, ruokajärjestelmän toimijoiden verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen edistäminen sekä ratkaisuiden yhteiskehittäminen. Hanke nostaa ruokajärjestelmän toimijoiden osaamista resilienssin ja siihen liittyvän huoltovarmuuden kehittämiskeinoista ja paikallisista mahdollisuuksista. Toisena tavoitteena on keskittyä ruokajärjestelmän resilienssin ja huoltovarmuuden sekä ilmastonmuutokseen varautumisen tarve- ja toimijalähtöisen kehittämisen avainteemoihin ja motivoida toimijat agroekologian tarjoamien mahdollisuuksien edellyttämään aktiiviseen ja omaehtoiseen poikkitieteelliseen yhteiskehittämiseen verkostorakenteissa. Kolmantena tavoitteena hankkeessa edistetään Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden huoltovarmuuden osaamista erityisesti ruokajärjestelmän prosessien riskienhallinnasta.

Tutustu Savoniaan
Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista. Koulutamme vahvoja osaajia kuudella eri koulutusalalla. Joustava koulutustapamme mahdollistaa opiskelun myös työn ohella. Lisäksi tarjoamme työssä olevalle henkilöstölle mahdollisuuden osaamisen uudistamiseen. Kampuksemme ovat Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Yhteensä Savoniassa työskentelee yli 600 työntekijää, opiskelijoita on yli 8000.
Savonia on kestävän kasvun kumppani työelämälle. Tutkimus- ja kehitystoimintamme tarjoaa osaavaa palvelua ja yksilöllisiä ratkaisuja yritysten ja työyhteisöjen kehittämis- ja testaustarpeisiin. Toimintamme profiili tiivistyy vahvuusaloihin, jotka ovat hyvinvointiteknologia, ruokaliiketoiminta, vesiturvallisuus, kone- ja energiateollisuus sekä bio- ja kiertotalous
